Nieuws

Dilbeek gaat voor generatie rookvrij!

campagnebeeld generatie rookvrij

Al in mei 2019 ging de Dilbeekse gemeenteraad op voorstel van Jef Vanderoost unaniem akkoord met het ondertekenen van het charter ‘Generatie Rookvrij’.  Vijf jaar later zijn we blij dat er eindelijk concreet werk gemaakt wordt van concrete acties. “Spijtig dat het zo lang heeft moeten duren, maar beter laat dan nooit”, zegt Jef. Kinderen en jongeren hebben het recht op om rookvrij op te groeien en dat is nog altijd niet overal het geval. Er zijn nog teveel openbare plaatsen die vaak door kinderen bezocht worden, waar gerookt wordt.

Jef Vanderoost: “We moeten van rookvrij de nieuwe norm maken. De gezondheidsschade door passief roken is niet enkel binnen maar ook in de buitenlucht groot. Dilbeek heeft zich nu geëngageerd om het goede voorbeeld te geven en een gezonde omgeving voor kinderen te creëren”.

Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van kanker en bij uitstek kinderen en jongeren zijn gevoelig voor de verleiding om te beginnen roken. Ze spiegelen zich aan hun omgeving en al ze (jong)volwassenen zien roken, dan wekt dit de indruk dat roken een normaal en aangenaam onderdeel van het leven is, in plaats van een dodelijke verslaving. Zien roken, doet roken.

“We zijn verheugd dat de gemeente nu eindelijk een campagne start. Op een aantal plaatsen in open lucht waar kinderen en jongeren komen zal duidelijk gemaakt worden dat ze rookvrij moeten zijn: speelterreinen, sportterreinen, de schoolomgeving en de ingang van openbare gebouwen.

 

bordje generatie rookvrij