Erfgoeddag in Dilbeek: het jaar van de Konijnenfretters!

Dilbeeks Konijntje

Gefundenes Fressen, ofte: een uitgelezen kans voor de Konijnenfretters

Al 22 jaar toont de cultureel-erfgoedsector zichzelf op de eerste zondag na de paasvakantie van zijn allerbeste kant. Dit jaar is dat op zondag 23 april, met het thema 'Beestig!'. Van vleermuis, werkpaard en schoothond tot en met de grote boze wolf, de ekster op de galg, de eerste zwaluw, de zwarte weduwe of de immer naarstige houtworm: die dag kom je in Vlaanderen gegarandeerd het hele dierenrijk tegen, voor en achter de schermen.

In Dilbeek kan je misschien naar het Neerhof?

Of waarom niet eens naar de Tramsite te Schepdaal, die je op de Erfgoeddag gratis kan bezoeken tussen 10 en 18 u. Op deze site, daterend uit de 19de eeuw, staan tal van oude trams opgesteld. Men vervoerde er niet alleen personen en goederen mee, maar ook dieren. Zo werden paarden uit het Pajotse platteland naar Brussel vervoerd. Op de Erfgoeddag staat het dierenvervoer in de kijker, met uitzonderlijk enkele wagons die hiertoe hebben gediend.

En smul misschien enkele "Dilbeeks konijntjes" van bakkerij Bossuyt: al bijna 40 jaar een fel gewaardeerd streekproduct, stilaan ook een stukje erfgoed dus.

Het koekje verwijst naar de bijnaam van de Dilbekenaren als "Konijnenfretters". De wedstrijd in 1986 leverde niet alleen konijnenkoekjes op, maar ook konijnenpaté (cfr. Het Nieuwsblad 27 februari 1986).

Maar vanwaar komt nu die bijnaam? Een artikel uit de Standaard van 11 juli 2006 gaf een gedeeltelijk antwoord.

Dit zijn de echte feiten: in 1957 won de toen 17-jarige Rob Vonck een opstelwedstrijd met het verhaal van de Dilbeekse Konijnenfretters.

Keizer Karel was op doortocht in Dilbeek en op het menu stond varkensgebraad. Toen dat niet voorhanden was, werd stiekem konijn opgediend… De sage was geboren…

Rob Vonck en Wilfrid Moonen vonden ook nog de partituur met het lied van de Konijnenfretters.

Het volledige verhaal verscheen in 2016 nog eens in het Erfgoedtijdschrift Rausa.

Je kan ook nog eens de Konijntjesroute fietsen (23 km)…

China doet trouwens ook mee: dit jaar vieren ze daar het ‘jaar van het konijn’

Konijntjesroute